Monday, September 25, 2017

Zilverprijs Vandaag (+ Zilverkoers Historie)

Zilverprijs Vandaag (+ Zilverkoers Historie)

De goudprijs en zilverprijs worden vast gesteld op de wereldmarkt. De hoogte van deze prijzen fluctueren en is afhankelijk van de vraag en aanbod. Deze prijzen zijn 24 uur per dag in elke valuta beschikbaar in de hele wereld. De belangrijkste gewichtseenheid is OZ ofwel Troy ounce en heeft een gewicht van 31,1 gram. Deze gewichtsaanduiding wordt dan ook gebruikt bij het benoemen van de koers op dit moment. Daarnaast is het gewicht per kilo ook een veel gebruikte eenheid. Naast actuele goudprijs en zilverprijs zijn ook de actuele platinaprijs en de palladiumprijs terug te vinden in het overzicht. Deze twee metalen vallen ook onder de noemer ‘edelmetaal’ en hebben hun eigen waarde en koers. Heeft u interesse in het aan- of verkopen van goud dan bent u van harte welkom in een van onze kantoren. Met meer als vijftig locaties is er altijd een kantoor bij u in de buurt.
Omdat ook valuta onderling fluctueert, kan een zilverprijspatroon in verschillende valuta een heel ander beeld geven. Maak voor jezelf uit waarin je de zilverprijs wilt bekijken en beoordelen. Let bij aankoop van zilver op of BTW heffing van toepassing is. Bij beleggingszilver zijn er bijzondere regelingen van toepassing die van tijd tot tijd veranderen. De overheid maakt onderscheid tussen zilveren munten en zilverbaren. Omdat deze belastingregeling jaarlijks kan veranderen doen we hierover geen concrete uitspraak. Maar let bij aanschaf van zilver goed op wat de BTW regeling op moment van aankoop (en verkoop) is! Het scheikundige symbool voor puur zilver is Ag en staat internationaal bekent als atoomnummer 47. Zilveren producten en verzilverde objecten kunnen een zilvermerk bevatten. Dit merkteken zegt dan vaak iets over het zilvergehalte en herkomst van de producent. Zilverbaren hebben soms een zilvermerk en/of (uniek genummerd) certificaat van echtheid. Maar dit is geen vereiste en doorgaans alleen op grote baren van toepassing. We beperken ons hier nu even tot het edelmetaal als beleggingszilver.



Maar ook dan kom je zilver in verschillende vormen tegen. Het komt voor als fysiek zilver maar wordt ook veelvuldig aangeboden als papieren zilver. Denk bij fysiek zilver aan munten en baren van zilver, meestal puur (99,9% zilver) en soms in de vorm van een legeringen. Bij papieren silver kun je denken aan van zilver afgeleide producten en aan zilver gerelateerde producten. De prijs van deze producten komt door vraag en aanbod tot stand (via handel op de internationale beurzen). De waarde tussen fysiek zilver en zilver waardepapieren kan sterk uiteen lopen. Dit als gevolg van het vertrouwen dat de markt heeft in heeft in met nadruk papieren zilver. Door veel edelmetaal kenners en grondstofinvesteerders wordt over het algemeen aangenomen dat fysiek zilver onderwaardeert wordt. De reden van deze onderwaardering loopt uiteen, maar gaat nu iets te ver voor dit artikel. Ook is door marktwerking onderscheid te maken tussen de waarde van zilver en de prijs van zilver. Officieel heeft zilver geen monetaire functie (zoals goud wel heeft), maar heeft zilver fundamenteel een grote waarde. Meer weten over oude zilveren munten? Zilver heeft bijzondere eigenschappen waardoor het voor veel verschillende toepassingen gebruikt wordt. Zoals je ziet zijn er uiteenlopende gebieden waarvoor zilver gebruikt wordt. Zonder zilver zou het moderne dagelijkse leven zoals wij nu kennen niet mogelijk zijn. Enkele dagelijkse gebruiksmiddelen (naast sieraden) waarin zilver verwerkt is staan hierboven vermeld, de lijst is echter veel omvangrijker.

Als je op marktplaats kijkt wordt zilver aangeboden in euros dus is de vraag “Wat is de zilverprijs per kilo op de beurs ? Het is een lastig karweitje om een en ander om te rekenen. De ounces zijn dan ook nog eens geen gewone ounces maar troy ounces, genoemd naar de oude Franse stad Troyes. Want zilver wordt op de beurs verkocht per troy once: Het standaardgewicht dat wordt gebruikt op de internationale markt en is 31,1035 gram. Het rekenwerk dat nodig is voor de conversie van de dollars prijs naar euro en van troy ounce naar kilo wordt al voor je gedaan wordt op de kitco website. Hiernaast staat de beurs grafiek van zilverprijs omgerekend in euro per kilo in plaats van de standaardnotatie. Als je wilt weten wat de prijs per gram zilver is moet je het getal aan de linkerzijde van de zilver kilo grafiek delen door 1000 . Op dit moment is op de beurs de zilverprijs 235 euro per kilo en dat is dan 0.235 euro per gram. Zilverhandelaren op marktplaats willen je graag wat anders laten geloven. Dus let op het gehalte bv aangegeven als 995/1000 of zoals op het plaatje hiernaast. Voorspelling voor zilver is stijgend voor de lange termijn. Door inflatievrees schuiven mensen hun vermogen richting edelmetaal en met name zilver schijnt in trek te zijn want er wordt flink boven de beurs prijzen geboden op marktplaats.